Blog

Τα βότανα είναι ο φίλος των θεραπευτών και ο έπαινος των μαγείρων

Βότανα ονομάζονται όλα τα χρήσιμα φυτά, των οποίων τα φύλλα, τα άνθη, οι μίσχοι και οι ρίζες χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία εξαιτίας του αρώματος και άλλων ιδιοτήτων που έχουν.

 

Από τα αρχαία χρόνια φαίνεται πως τα βότανα κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Έχουν περάσει 2.500 χρόνια από τότε που ο Ιπποκράτης διαπίστωσε τη στενή σχέση της διατροφής με την υγεία.

 

“Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω

Λουίζα και βασιλικό.”

(Οδυσσέας Ελύτης)

 

– Κυνόροδο (Άγριο Τριαντάφυλλο)

Οι καρποί του κυνόροδου (αγριοτριανταφυλλιάς), είναι γνωστοί για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. 100 γραμμάρια κυνόροδου περιέχουν 426 mg βιταμίνης C, ενώ 131 γραμμάρια χυμό από φρέσκα πορτοκάλια, περιέχουν 96 mg βιταμίνης C.

Οι καρποί του κυνόροδου περιέχουν βιταμίνη Α, Β1, Β2, C, Ε και βιοφλαβονοειδή, ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και ριβοφλαβίνη, που βοηθάει στην καλή κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος.

Πλούσια πηγή επίσης ασβεστίου, καλίου πηκτίνης, πολυφαινολών, κιτρικού οξύ, μηλικού οξύ, τανίνων, καροτενοειδών, μαγνησίου και μαγγανίου. Λόγω της πηκτίνης που περιέχει, μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα καθαρίζοντας τα έντερα και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

– Τσάι Βουνού

Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση. Η επίσημη ονομασία που έχει το τσάι του βουνού, είναι σιδερίτης και αυτό έχει διάφορες παραλλαγές ως προς τα είδη ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες φυτρώνει. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σίδηρο, θεωρείται ισχυρή ασπίδα κατά του κρυολογήματος. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που θωρακίζουν το κυκλοφορικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

– Χαμομήλι

Το χαμομήλι περιέχει κουμαρίνες, τανίνες και βλεννίνες, οι οποίες του του δίνουν ισχυρές αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Περιέχει άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Λειτουργεί σαν ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες ενώ είναι και αντισπασμωδικό. Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής. Είναι αντισηπτικό και καταπραϋντικό για τους ερεθισμούς του δέρματος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των κολικών πόνων των νηπίων. Για τα έλκη του στόματος και για την ουλίτιδα.

– Τίλιο ή Φλαμούρι

Το τίλιο ή φλαμούρι είναι γνωστό, σαν χαλαρωτικό ίαμα για χρήση στη νευρική ένταση. Τα άνθη και τα φύλλα του είναι αυτά που εμφανίζουν θεραπευτικές χρήσεις. Η χαλαρωτική του δράση, σε συνδυασμό με τη γενική του επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα, κάνει το τίλιο χρήσιμο σε μερικές μορφές ημικρανίας. Η εφίδρωση σε συνδυασμό με τη χαλάρωση, εξηγεί την αξία του για τα εμπύρετα κρυολογήματα και τη γρίπη.

– Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ίσως το καλύτερο στυπτικό, διεγερτικό και τονωτικό από όλα τα άλλα βότανα της ίδιας οικογένειας. Έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Έρευνες έχουν δείξει, ότι περιέχει περισσότερες από 160 πολυφαινόλες, χημικές ενώσεις, που δρουν αντιοξειδωτικά. Έτσι, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και αποτελεί ασπίδα κατά των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν το σώμα μας. Μάλιστα, το φασκόμηλο φαίνεται να επιδρά θετικά και στη χοληστερίνη.

Είναι το κλασικό ίαμα για φλεγμονές του στόματος, του λαιμού και των αμυγδαλών, αφού τα πτητικά έλαια του καταπραΰνουν, τις βλεννογόνες μεμβράνες. Το φασκόμηλο σαν αφέψημα, μπορεί να ανακουφίσει την ενόχληση από τραυματισμούς, άφθες και ουλίτιδα.

– Λουίζα

Η λουίζα γνωστή και ως λεμονόχορτο έχει καταπραϋντική, τονωτική, αντισπασμωδική και αφροδισιακή δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των στομαχικών πόνων. Μπορεί να προστατεύσει από μυϊκές βλάβες, όσους αθλούνται έντονα και να τους βοηθήσει να ανακάμψουν πιο γρήγορα.

– Ιβίσκος

Ο ιβίσκος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Φαίνεται να δρα ως αγγειοδιασταλτικό, να βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο ιβίσκος έχει αντισηπτικές, αφροδισιακές, στυπτικές, χολαγωγές, καταπραϋντικές, χωνευτικές και ήπια καθαρτικές ιδιότητες. Το βότανο συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων.

– Βάλσαμο

Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, είναι ένα από τα φαρμακευτικά βότανα με αντικαταθλιπτική δράση και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει ήπια ηρεμιστική, και αναλγητική δράση και βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης, που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία.

– Μολοχάνθη

Η μολόχα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, φυσικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τις τανίνες και άλλες πολυφαινόλες που προσφέρουν σημαντική προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ορυκτά και βιταμίνες Α, Β και C. Η δράση της μολόχας είναι μαλακτική, αντιφλεγμονώδης, στυπτική και αποχρεμπτική. Την χρησιμοποιούμε για φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας, για ανάρρωση από γαστρίτιδα και έλκος στομάχου, καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και βρογχίτιδα.

– Κίστος – Λαδανιά – Κουνούκλα

Ο κίστος ή λαδανιά είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα, που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιασδήποτε φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Ο βλαστός και τα φύλλα περιέχουν βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο. Στη ρητίνη περιέχονται οργανικές ενώσεις που ονομάζονται λαμβανικά διτερπένια, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση.

Έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

– Εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι κυρίως γνωστή, για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολυάριθμες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ιούς και να επιταχύνει την ανάρρωση. Η εχινάκεια έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και τονωτική δράση. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την αντιμετώπιση, των λοιμώξεων του ανωτέρω αναπνευστικού, δερματικών παθήσεων αλλά και για την ανακούφιση από δαγκώματα & τσιμπήματα.

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ρινοφαρυγγικές καταρροές και ειδικά σε δοθιήνες, εξανθήματα ρινός και αποστήματα.

– Πολύκομπο

Το πολύκομπο ή εκουιζέτο έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι ένα ισχυρό αλλά καταπραϋντικό στυπτικό. Θεωρείται ειδικό ίαμα για την παιδική διάρροια. Επίσης είναι χρήσιμο για τη ρινική καταρροή σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό βότανο για τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται κατά της ξινίλας του στομάχου, πεπτικών ελκών, κρυολογήματα και ναυτία ταξιδιωτών. Βοηθά σε πονόλαιμο και πονόδοντο.

– Επιλόβιο

Το επιλόβιο στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία, θεωρείται ότι έχει δράση αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική. Το επιλόβιο θεωρείται ότι λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης, βοηθά σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε βρογχικές μολύνσεις, στη βλεννώδη κολίτιδα και σε σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων. Επίσης θεωρείται ότι ωφελεί στη διάρροια και στην ακράτεια σε άνδρες και γυναίκες.

– Αχιλλέα

Η αχιλλέα η χιλιόφυλλος, είναι ένα από τα βότανα γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα, καθώς ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και την χρησιμοποιούσαν για να σταματήσουν την έντονη αιμορραγία από πληγές καθώς έχει αιμοστατικές ιδιότητες. Τα λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα που περιέχει οξυγονώνουν τα κύτταρα, ενισχύουν τις λειτουργίες τους και συμβάλλουν στην ανανέωση της επιδερμίδας. Τα φύλλα της περιέχουν σίδηρο, φώσφορο και θείο.

Η αχιλλέα περιέχει φλαβονοειδή, τανίνες, σαπωνίνες, φυτικές στερόλες και σαλικυλικό οξύ. Οι στερόλες διεγείρουν μαζί με άλλες πικρές ουσίες την δραστηριότητα του ήπατος. Οι στερόλες έχουν την ιδιότητα να δρουν όμοια με τις ορμόνες. Έτσι θεωρείται ότι βοηθούν στην ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και στην εξομάλυνση της υπερβολικής αιμορραγίας στην γυναίκα.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν επίσης την ευεργετική δράση της αχιλλέας στο νευρικό σύστημα. Η αχιλλέα έχει διουρητικές ιδιότητες και εξομαλύνει την κυκλοφορία του αίματος.

– Σημύδα – Μπετούλα

Τα νεαρά φύλλα της σημύδας, είναι πλούσια σε σαπωνίνες. Περιέχουν ένα φλαβονικό διουρητικό παράγωγο, την υπεροσίδη, τερπένια και τανίνες. Τα φύλλα της σημύδας είναι αποτελεσματικό ίαμα, για την κυστίτιδα και άλλες φλεγμονές και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Επειδή τα φύλλα είναι πλούσια σε κάλιο, η χρήση τους ως διουρητικά δεν προκαλεί έλλειψη καλίου, όπως συμβαίνει με τα διουρητικά φάρμακα. Η σημύδα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στις δερματικές παθήσεις, κυρίως στις πανάδες και τις λειχήνες.

Η σημύδα αντιμετωπίζει δραστικά τα εσωτερικά αίτια, που προκαλούν την κυτταρίτιδα και βελτιώνει ταυτόχρονα σημαντικά, την όψη της επιδερμίδας. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα φύλλα σημύδας, βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και ελευθερώνουν τον οργανισμό από ότι τον επιβαρύνει.

Το εκχύλισμα από νεαρά φύλλα σημύδας έχει ως αποτέλεσμα, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κυρίως, μέσω της ενίσχυσης των ενεργειών του μεταβολισμού.

– Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα έχει ηρεμιστικές ικανότητες, χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα και χαρίζει έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Εκτός από τις αγχολυτικές της ιδιότητες, η βαλεριάνα θεωρείται χρήσιμη και για τις περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευματικών πόνων και δυσμηνόρροιας αλλά και για κράµπες, ημικρανία, αϋπνία και πονόδοντο.

– Φύλλα Αλεξάνδρειας

Τα φύλλα Αλεξάνδρειας έχουν καθαρτικές ιδιότητες, η δραστική του ουσία είναι το χρυσοφαινικό οξύ. Επίσης το ρεϊνικό, κασσιακό οξύ που περιέχει, έχει βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα δράση. Χρησιμοποιούνται για περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ως καθαρτικό, σε περίπτωση αιμορροΐδων από δυσκοιλιότητα.

– Γαϊδουράγκαθο

Η δραστική ουσία του γαϊδουράγκαθου, είναι η σιλυμαρίνη που βοηθά, στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων. Μεταβάλλει ευνοϊκά τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων (τρανσαμινάσες),σε ασθενείς με κίρρωση, ιογενή ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην ανάρρωση από ίκτερο και έχει και αντιπυρετική δράση.

– Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα ενισχύει και τονώνει όλο το σώμα. Είναι ιδιαίτερα θρεπτική και πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, πυρίτιο και σίδηρος. Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει, την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι ανακουφίζει την ποδάγρα και την αρθρίτιδα, ενώ με τις στυπτικές ιδιότητες που έχει σταματά τη αιμορραγία.

Το βότανο ως άριστο διουρητικό, βοηθά σε προβλήματα υδρωπικίας και νεφρολιθίασης. Χρησιμοποιείται σε κατάπλασμα για τις αρθρίτιδες, τους πόνους των αρθρώσεων, την ποδάγρα, τις εξαρθρώσεις, τις νευραλγίες, τις τενοντίτιδες και την ισχιαλγία.

Η τσουκνίδα συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και κατά συνέπεια, στη διατήρηση του κανονικού βάρους. Είναι άριστο αποτοξινωτικό, τονωτικό και θρεπτικό σαλατικό.

– Κρόκος Κόκκινος Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν έχει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι χρωστικές, αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, του κρόκου οφείλονται σε δύο βασικά συστατικά: την πικροκροκίνη και την κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία και είναι αντιπυρετικό και δυναμωτικό.

– Μέντα

Η μέντα κατατάσεται στα βότανα με έντονο άρωμα και ευχάριστη γεύση. Είναι τονωτική και θεραπευτική κυρίως για τις παθήσεις και τις ενοχλήσεις του γαστρεντερικού, καθώς θεωρείται χωνευτική, αντιεμετική, βοηθάει στην καλή λειτουργία της χολής και του συκωτιού. Η μέντα με το κύριο βιοδραστικό παράγοντα που περιέχει, τη μενθόλη, είναι αποτελεσματική ως αποχρεμπτικό, βλεννολυτικό, αντιβηχικό και καταπραϋντικό φάρμακο για τον πονόλαιμο. Περιέχει βιταμίνη Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο.

Η μέντα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο, 100 γραμμάρια φρέσκιας μέντας παρέχουν 569 mg καλίου.

– Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό, που οι ιδιότητες της ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Η λεβάντα έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, μειώνει το άγχος, την υπερένταση, βελτιώνει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και ενισχύει τη χαλάρωση ενώ κοιμόμαστε.

Επίσης η λεβάντα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ιδανική για την περιποίηση πληγών και δερματικών παθήσεων. Τα άνθη της λεβάντας χρησιμοποιούνται ενάντια στο σκόρο, αλλά και για τον αρωματισμό των ρούχων. Το τσάι λεβάντας καταπραΰνει από το στομαχόπονο, μιας και περιέχει πολυφαινόλες που μειώνουν τα ποσοστά, «κακών» βακτηρίων στο στομάχι.

– Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα από τα αρωματικά βότανα, πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει, κυριότερες από τις οποίες είναι η καρβόνη (67%), το λιμονένιο (14,3%) και το μυρσένιο (2,1%).

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο δυόσμο, φαίνεται να προστατεύουν σημαντικά τον οργανισμό από την επίδραση των ελευθέρων ριζών, οδηγώντας στην εξάλειψή τους. Η κατανάλωση του δυόσμου έχει φανεί να βελτιώνει σημαντικά την υγεία του στομάχου, καταπραΰνοντας τους έντονους γαστρικούς πόνους καθώς και τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον διευκολύνεται η πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας.

– Βασιλικός

Ο βασιλικός, εκτός από μοναδικό άρωμα, έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τα οποία προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, φλαβονοειδή, όπως η οριεντίνη και βικενίνη, που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα από την ακτινοβολία και τις οξειδωτικές βλάβες. Το τσάι που φτιάχνεται από τα φύλλα του βασιλικού, είναι ιδανικό για κρυολογήματα, καταρροές και βήχα.

Ο βασιλικός βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου, και ελευθερώνει τους σπασμούς των μυών και των εντέρων.

Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πονόκοιλο, σε γαστρίτιδα, ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος. Για το κρύωμα μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα μείγμα βασιλικού, κανέλας και γαρύφαλλου.

– Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο, από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β και τρεις φορές, περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι τα εσπεριδοειδή. Περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, σίδηρο, φολικό οξύ, και ένα από τα σπουδαιότερα φλαβονοειδή την κερκετίνη.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερκετίνης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη, η οποία έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, που δρουν για να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

– Άνηθος

Ο άνηθος έχει μακρόχρονη ιστορία στη θεραπευτική όπως και στην κουζίνα.

Όταν το προσθέτουμε ωμό στα φαγητά, τα κάνει πιο εύπεπτα και καταπολεμά τη δυσπεψία. Είναι σπασμολυτικό και ηρεμιστικό, ιδιαίτερα χρήσιμο σε λόξιγκα, στην αεροφαγία και στους νευρικούς εμετούς. Ο άνηθος περιέχει σίδηρο, βιταμίνη A και ασβέστιο.

 

Βρείτε όλα τα αγαπημένα σας βότανα και ακόμα περισσότερα εδώ!

 

* Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Οι πληροφορίες που αναγράφονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν απλό ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Συμβουλευτείτε πάντοτε τον γιατρό σας σε προβλήματα υγείας σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *